Dużo ludzi stara się doceniać wyjątkowe jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji i kosztować różnych smaków, które pochodzą z całego świata. I dlatego też wielkim powodzeniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Tego rodzaju przekąski bywają doceniane przez coraz większą grupę ludzi , dlatego restauracje, które je oferują zaczynają powstawać w wielu miastach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co spożywamy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego też bardzo często chodzimy do tych restauracji. Dzisiaj już coraz częściej smak i zapach z różnych krajów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego typu mamy możliwość spróbować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się jedzeniem i robią wszystko, aby często kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest teraz koniecznością, ale przyjemnością , dlatego dobrze jest znaleźć taki smak, który sprawi nam przyjemność. Sushi to dzisiaj najczęściej wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. W dzisiejszych czasach sushi można podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do gustów europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co jest różnicą? Głównie wybór części dania. Sushi komponowane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być ugotowana bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka rodzajów sushi, z uwagi na sposób przygotowania oraz zastosowane składniki żywnościowe. Do najpopularniejszych rodzajów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się owalne pałeczki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zrolowanie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli mówimy o konsumpcji sushi – ważne jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by potrawę podawać pokrojoną na niewielkie porcje.