Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. o biance Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film